Prešov informuje o zmene podávania priznaní k miestnym daniam

10.01.2013 Prešov

Prešov (TS) - Mestský úrad v Prešove upozorňuje občanov na zmeny v rámci novely zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov účinnej od 1.12.201.

Uvedený zákon 582/2004 Z. z. ustanovil správcovi dane, v našom prípade mestu Prešov, na podanie priznania k miestnym daniam spoločné tlačivá miestnych daní, konkrétne daň z nehnuteľností, daň za psa, daň za predajné automaty, daň za nevýherné hracie prístroje. „Toto spoločné tlačivo má názov Priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje,“ vysvetlila novinku vedúca oddelenia daní a poplatkov MsÚ v Prešove Mária Rušinová.

Potrebné tlačivo získa daňovník v kancelárii Mestského úradu v Prešove na oddelení daní a poplatkov, Jarková ul. č. 24, 1. poschodie č. dverí 238, 239, alebo na webovej stránke mesta Prešov http://www.presov.sk/portal/?c=12&id=19640.

Daňovník je povinný podať priznanie k dani z nehnuteľnosti, k dani za psa,k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje (ďalej len “priznanie k dani“) príslušnému správcovi dane do 31. januára 2013, v ktorom mu vznikla daňová povinnosť k niektorej z týchto daní podľa stavu k 1. januáru2013. Ak vznikne daňová povinnosť k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje v priebehu roka 2013, daňovník je povinný podať priznanie najneskôr do 30 dní odo dňa vzniku tejto daňovej povinnosti.

Mesto udáva ďalšie príklady:

Ak daňovník podal priznanie k dani z nehnuteľností v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach a v roku 2012 nadobudol ďalšiu nehnuteľnosť alebo došlo k zmene druhu, alebo výmery pozemku, účelu využitia stavby, bytu alebo nebytového priestoru, k prevodu nehnuteľností, je povinný podať čiastkové priznanie príslušnému správcovi dane do 31. 1. 2013.

 Ak daňovník podal priznanie a daňová povinnosť k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje vznikne alebo zdaňovacieho obdobia je povinný podať čiastkové priznanie k tej dani, ku ktorej vznikne alebo zanikne daňová povinnosť najneskôr do 30 dní odo dňa vzniku alebo zániku daňovej povinnosti.

 Na čo je ešte potrebné upozorniť:

 Pri podávaní tlačiva „Priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje“ je potrebné predložiť nasledovné doklady: fotokópiu rozhodnutia o povolení vkladu do katastra nehnuteľností, fotokópiu právoplatného osvedčenia o dedičstve a pod.,

Nárok na zníženie dane si daňovník uplatní priamo v tlačive priznania k dani v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č. 10/2012 o miestnych daniach,zverejnenom na vyššie uvedenej internetovej stránke mesta. V prílohe pripojí fotokópiu

úradných listín preukazujúcich nárok na zníženie dane:

 - držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S predloží fotokópiu rozhodnutia vydaného ÚPSVaR v Prešove, prípadne fotokópiu komplexného posudku zdravotného stavu vydaného ÚPSVaR

 - občan v hmotnej núdzi predloží potvrdenie ÚPSVaR v Prešove že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi

 „Mesto Prešov ako správca dane vyrubí daň na rok 2013 na základe daňovníkom podaného priznania k dani z nehnuteľnosti, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje rozhodnutím, v rozhodnutí bude uvedená splatnosť dane a údaje potrebné na vykonanie úhrady (názov banky, číslo účtu, variabilný symbol príslušnej dane) tých miestnych daní, ku ktorým daňovník podal priznanie. Daňovník je povinný dodržiavať splatnosť dane uvedenú v rozhodnutí,“ upozornila na záver M. Rušinová.

 Týmto postupom zaniká povinnosť daňovníka uhradiť daň za psa do 31. januára 2013 bez vydania rozhodnutia tak, ako to bolo v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach.

 

 

Vyberte región

mark